Oleh: Arifin | 26 Februari, 2008

SYAIKH UMAR TILMISANI


SYAIKH UMAR TILMISANI
(Mursyid III IkhwanulMuslimin, 1322-1406 H/1904-1986M)

Syaikh Umar Tilmisani adalah salah seorang dari tokoh-tokoh dai dan murabi. Nama penuhnya ialah Ustadz Umar Abdul Fattah bin Abdul Qadir Mushthafa Tilmisani. Beliau pernah menjawat jawatan sebagai Mursyidul Am Ikhwanul Muslimin setelah wafatnya Mursyidul ‘Am kedua, Hasan Al-Hudhaibi,pada bulan November 1973.

Tempat, Tanggal Lahir dan Masa Kecil Syaikh Umar Tilmisani.

Garis keturunan Syaikh Umar Tilmisani berasal dari Tilmisan, Al-Jazair. Beliau dilahirkan di kota Cairo pada tahun 1322 H/1904, di Jalan Hausy Qadam, Al-Ghauriyah. Ayah dan datuknya merupakan pedagang kain dan batu permata. Datuk kepada Syaikh Umar Tilmisani merupakan seorang salafi yang banyak mencetak buku-buku karya Syaikh Muhammad bin Abdul Wahhab. Kerana itu, beliau membesar dalam suasana hidup yang
jauh dari bid’ah. Syaikh Umar Tilmisani mendapat pendidikan awal di sekolah yang dikelolai oleh yayasan sosial tingkatan menengah dan atas di Madrasah Ilhamiyah, kemudian melanjutkan pelajaran dalam bidang Fakulti Perundangan.

Pada Tahun 1933, Syaikh Umar Tilmisani tamat pengajian dalam bidang Fakulti Perundangan, kemudian mewujudkan sidang peguam di Syabin Al-Qanathir dan bergabung dengan jamaah Ikhwanul Muslimin.

Syaikh Umar Tilmisani merupakan peguam pertama yang bergabung dengan Ikhwan,  mewakafkan pemikiran, dan potensi untuk membelanya. Beliau termasuk salah seorang orang kuat Imam Asy- Syahid Hasan Al-Banna. Beliau sering menyertai Al-Banna dalam beberapa lawatan, baik di dalam mahupun di luar Mesir. Bahkan, Al-Banna sering meminta bantuannya dalam menyelesaikan beberapa masalah.

Syaikh Umar Tilmisani berkahwin ketika masih di bangku Sekolah Menengah Atas. Isterinya wafat pada bulan Ogos 1979, setelah menyertainya selama setengah abad lebih. Dari pernikahan ini mereka dikurniakan empat orang anak; Abid, Abdul Fattah, dan dua orang puteri.

Kesibukan Syaikh Umar Tilmisani sebagai peguam tidak membuatnya lupa memperkayakan diri dengan ilmu pengetahuan. Beliau banyak menelaah berbagai-bagai ilmu, seperti tafsir, hadits, fiqh, sirah, tarikh, dan biografi para tokoh.

Syaikh Umar Tilmisani selalu mengikuti perkembangan berbagai-bagai konspirasi musuh Islam, baik di dalam mahupun di luar negeri. Beliau amat berwaspada, mengkaji, menentukan sikap, menentang konspirasi dengan bijaksana dan nasihat yang baik, membantah tuduhan-tuduhan, mentahkikkan ungkapan-ungkapan, dan mengikis syubhat-syubhat yang dibuatnya, dengan kepercayaan diri orang mukmin yang tahu ketinggian nilai agamanya kehinaan selain Islam. Sebab, tiada penolong setelah
Allah ta’ala dan tiada agama yang diredhai Allah selain Islam. Saya mula mengenali Syeikh Umar Tilmisani pada tahun 1949, ketika saya baru pertama kali tiba di Mesir untuk meneruskan pengajian di peringkat tinggi. Ketika itu ada perhimpunan yang dihadiri oleh para tokoh ikhwan, setelah syahidnya Imam Hasan Al Banna dan sebelum terpilihnya
Mursyidul Am Kedua, Hasan Al Hudhaibi. Ketika itu kami sedang mendengar nasihat dan kajian yang dibuat oleh mereka. Dari situ, kami mengenali ketulusan hati budi, sopan santun, tawaddhuk, murah senyuman, serta kasih sayangnya pada setiap ahli ikhwanul muslimin, terutamanya generasi muda yang bercita-cita tinggi memetik buah sebelum gugur dan membalas perlakuan musuh setaraf dengan perlakuannya terhadap jamaah.

Komitmen Diri Syaikh Umar Tilmisani

Syaikh Umar Tilmisani meninggalkan kesan positif pada orang-orang yang mengenali atau berhubungan dengannya. Beliau dikurniai kejernihan hati, kebersihan jiwa, kehalusan ucapan, kepetahan ungkapan yang keluar dari lisannya, lidah yang fasih dengan teknik berdebat, dan dialog yang sangat tersusun. Syaikh Umar Tilmisani menceritakan
komitmen dirinya, “. Kerana itu, saya tidak bermusuhan dengan siapa pun, kecuali dalam rangka membela kebenaran, atau mengajak menerapkan Kitab Allah Ta ‘ala. Kalaupun ada permusuhan, maka itu berasal dari pihak mereka, bukan dariku. Saya menyumpah diriku untuk tidak menyakiti seorang pun dengan kata-kata kasar, meskipun tidak setuju
dengan kebijakannya, atau bahkan ia menyakitiku. Kerana itu, tidak pernah terjadi permusuhan antara diriku dengan seseorang kerana masalah peribadi.”

Tidak berlebihan kalau saya simpulkan bahawa siapa pun yang keluar dari majlisnya, pasti mengagumi, menghormati, dan mencintai dai unik yang menjadi murid Imam Hasan Al- Banna ini, lulus dari madrasahnya, dan bergabung dengan jamaahnya sebagai dai yang tulus dan ikhlas.

Akhlak dan Sifat Syaikh Umar Tilmisani

Syaikh Umar Tilmisani sangat pemalu, seperti diketahui orang-orang yang melihatnya dari dekat. Orang yang sering duduk dan berdialog dengan Syaikh Umar Tilmisani merasakan betapa keras dan lamanya ujian yang beliau alami di penjara, malah mensterilkan dirinya, hingga tiada tempat di dalam dirinya selain kebenaran. Ia mendekam di balik jeruji besi selama hampir dua puluh tahun. Beliau masuk penjara pada tahun 1948, dan masuk lagi pada tahun 1954. Penguasa Mesir memenjarakannya
untuk ketiga kalinya tahun 1981. Namun, ujian-ujian itu tidak mempengaruhi dirinya, dan justeru menambah ketegasan dan ketegarannya.

Dalam wawancara dengan majalah Al- Yamamah Arab Saudi, edisi 14 Januari 1982, Syaikh Umar Tilmisani berkata, “Tabiat yang membesarkanku membuatku benci kekerasan, apa pun bentuknya. Ini bukan hanya sekadar sikap politik, tapi sikap peribadi yang berkait dengan struktur keberadaanku. Bahkan, andai dizalimi, saya tidak akan
menggunakan kekerasan. Mungkin, saya menggunakan kekuatan untuk mengadakan perubahan, tapi tidak untuk kekerasan.” Surat Untuk Presiden Dalam surat terbuka untuk Presiden Mesir yang dimuatkan dalam surat khabar Asy-Sya’b Al- Qahiriyahn, edisi 14 Mac 1986, Syaikh Umar Tilmisani berkata, “Wahai presiden yang mulia, yang terpenting bagi kami, kaum muslimin Mesir, adalah menjadi bangsa yang aman, stabil,
dan tenang di bawah naungan syariat Allah Ta’ala. Sebab kemaslahatan umat ini terletak pada penerapan syariat-Nya. Tidak berlebihan bila saya katakan, bahawa penerapan syariat Allah Ta’ala di Mesir akan menjadi pembuka kebaikan bagi seluruh wilayahnya. Dengan itulah, penguasa dan seluruh rakyat mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan.”

Nasihat-nasihat Syaikh Umar Tilmisani

Dalam untaian nasihat yang disampaikan kepada generasi muda, dai Ikhwan, dan lainnya, Syaikh Umar Tilmisani berkata, “Tentangan yang dialami dai sangat berat dan sukar. Kekuatan material berada di tangan musuh-musuh Islam yang bersatu untuk memerangi umat Islam, meskipun mereka memiliki kepentingan berbeza. Jamaah Ikhwanul Muslimin sekarang menjadi sasaran tembak mereka.

Menurut logik dan akal manusia, pasukan Thalut yang beriman tidak mampu melawan Jalut dan tenteranya. Tapi, ketika pasukan kaum mukmin yakin kemenangan itu datang dari Allah Ta’ala, bukan hanya bergantung pada jumlah dan kelengkapan persenjataan, maka mereka dapat mengalahkan pasukan Jalut dengan izin Allah Ta’ala.

Saya tidak meremehkan kekuatan peribadi, juga tidak meminta dai selalu
membisu, zikir dengan menggerakkan leher ke kanan dan ke kiri,
memukulkan telapak tangan, dan menongkatkan dagu, kerana itu semua
bencana yang membahayakan dan mematikan.

Sesungguhnya, yang saya inginkan ialah berpegang teguh dengan wahyu
Allah Ta’ala, berjihad dengan kalimat yang benar, tidak menghiraukan
gangguan, menjadikan diri sebagai teladan dalam kepahlawanan, bersikap
satria, istiqomah, dan yakin bahwa Allah Ta’ala pasti menguji
hamba-bamba-Nya dengan rasa takut, lapar, kekurangan harta, jiwa, dan
buah-buahan, agar dapat diketahui siapa yang tulus dan siapa yang
munafik. Aspek-aspek inilah yang merupakan faktor-faktor penyebab
kemenangan. Kisah-kisah di dalam Al-Qur’an merupakan argumen paling
baik dalam masalah ini. Semangat pemuda yang diiringi pemahaman
mendalam tidak memerlukan banyak eksperimen,tetapi sangat memerlukan
kesabaran,kekuatan dan komitmen pada aturan Quranul Karim, dan
mengkaji sirah generasi pendahulu yang telah menerapkannya di setiap
aktiviti mereka.Itu penting, agar Allah Ta’ala mengurniakan
kemenangan, kemuliaan, dan kekuasaan yang hampir dianggap mustahil.”
Istiqamah dan Keberanian Syaikh Umar Tilmisani

Ustadz Umar Tilmisani dikenali sebagai seorang yang tegas di dalam
mahupun di luar penjara. Beliau tidak pernah tunduk pada ancaman atau
intimidasi. Beliau juga dikenali sebagai seorang yang zuhud, iffah
(menjaga kehormatan, pent.), hanya takut kepada Allah Ta’ala, dan
mengharapkan keredhaan-Nya. Syaikh Umar Tilmisani berkata, “Saya tidak
pernah takut kepada siapa pun selama hidupku, kecuali kepada Allah
Ta’ala. Tidak ada yang dapat menghalangku mengucapkan kebenaran yang
saya yakini, meskipun orang lain merasa berat dan saya mendapat
kesusahan kerananya.

Saya katakan apa yang ku yakini dengan tenang, mantap, dan sopan, agar
tidak menyakiti pendengar atau melukai perasaannya. Saya juga berusaha
menjauhi katakata yang mungkin tidak disukai lawan bicaraku. Dengan
cara seperti itu, saya mendapatkan ketenangan jiwa. Andai cara ini
tidak dapat merekrut banyak kawan, maka berdiam diri menjagaku dari
kejahatan lawan.” Sikap tulus, ucapannya, serius bekerja, berani
menghadapi persoalan, istiqomah, dan teguh menghadapi tentangan dari
dalam mahupun dari luar adalah ciriciri khas Ustadz Umar Tilmisani.

Dalam dialog terbuka di kota Isma’iliyah yang dihadiri Ustadz Umar
Tilmisani dan disiarkan secara langsung di radio dan televisyen,
Presiden Anwar Sadat menuduh Jamaah Ikhwanul Muslimin sebagai dalang
fitnah sekretariat. Anwar Sadat juga melontarkan tuduhan palsu lainnya
kepada Ikhwan. Tidak ada pilihan bagi Ustadz Tilmisani kecuali berdiri
menjawab tuduhan Anwar Sadat, “Siapa pun yang berlaku zalim kepadaku,
maka biasanya saya laporkan (adukan) kepada Anda. Kerana Anda rujukan
tertinggi – setelah Allah Ta’ala— buat orang-orang yang mengadu.
Sekarang, kezaliman itu datang dari Anda, kerana itu saya adukan Anda
kepada Allah Ta’ala.”

Mendengar itu semua, Anwar Sadat terkejut dan gementar, kemudian
meminta agar Ustadz Umar Tilmisani menarik kembali pengaduannya.
Ustadz Tilmisani menjawab dengan tegas, sopan, dan menegaskan, “Saya
tidak mengadukan Anda kepada pihak yang zalim, tapi kepada Zat Yang
Maha Adil. Dialah yang mengetahui segala yang saya katakan!”

Gaya Hidup Syaikh Umar Tilmisani
Gaya menawan dalam dialog yang mewarnai setiap tindakan Syaikh Umar
Tilmisani bukanlah tindakan yang dibuat-buat. Itulah ciri khas yang
melekat pada ucapan, perilaku, akhlak, dan interaksinya; baik dengan
individu, jamaah, pemimpin, penguasa, dan majoriti manusia, tanpa
membeza-bezakan orang kecil atau orang besar, orang miskin atau orang
kaya. Syaikh Umar Tilmisani sangat meyakini prinsip Ikhwanul Muslimin
yang diambil dari Al-Qur’an, As-Sunah, dan ijma’ para ulama’.

Jamaah Syaikh Umar Tilmisani
Syaikh Umar Tilmisani berpendapat, Jamaah Ikhwanul Muslimin adalah
gerakan Islam yang tulus dan murni. Syaikh Umar Tilmisani berkata,
“Orang yang menghayati langkahlangkah Ikhwanul Muslimin, semenjak
penubuhannya pada tahun 1347 H./I928 hingga hari ini, tidak akan
menjumpai sesuatu pun kecuali serangkaian pengorbanan berkesinambungan
untuk menegakkan aqidah, potensi optimum yang produktif di semua
sektor kegiatan sosial, berkeupayaan mengukuhkan ikatan persaudaraan
antara berbagai-bagai bangsa muslim, dan usaha menyebarkan perdamaian
di seluruh negara.

Ikhwanul Muslimin diperangi berbagai aliran; baik dari dalam mahupun
luar negara. Meskipun demikian, Ikhwanul Muslimin tidak pernah
sekali-kali berusaha menyebarkan fitnah, memecah-belahkan persatuan,
menghancurkan lembaga-lembaga lain, berdebat secara anarkis, atau
menbuat fitnah untuk menjatuhkan seseorang.”

Ciri khas lain Syaikh Umar Tilmisani ialah menyejukkan, membangunkan
aktiviti, dan dasar interaksinya yang setia, meskipun terhadap orang
yang tidak pernah mahu sepakat, bahkan memerangi Ikhwanul Muslimin.

Syaikh Umar Tilmisani berwasiat, “Muslim tidak mengenal istilah ‘agama
milik Allah Ta’ala dan tanah air milik semua orang.” Setiap muslim
meyakini segala yang ada di alam ini milik Allah Ta’ala semata. Siapa
yang berusaha mengubah makna ini merupakan penipu yang ingin menrampas
sumber kekuatan negara, agar mudah dikhianati. Orang muslim tidak
mengenal pemisahan antara agama dan negara. Mereka yakin sepenuhnya
pemerintah tidak mempunyai hak bersama Allah Ta’ala., sebab apabila
diyakini pemerintah mempunyai hak bersama Allah Ta ‘ala, maka
pemerintah menjadi sekutu bagi-Nya. Sedang muslim tidak mengakui
kemusyrikan dalam bentuk apa pun.”

Sifat Zuhud, Tawadhu, dan Sederhana Syaikh Umar Tilmisani

Ustadz Umar Tilmisani adalah dai, murabi, dan pemimpin yang hidup
secara tulus dengan Allah Ta ‘ala, berjuang untuk menegakkan agama-
Nya, aktif dalam dunia dakwah, bersabar, selalu meningkatkan
kesabaran, berjaga, berjihad, berpegang teguh pada tali agama Allah
Ta’ala yang kukuh, dan bekerjasama dengan mujahid yang tulus, baik
ketika menjadi perajurit atau pemimpin, di penjara atau di luar
penjara.

Beliau tidak pernah mengubah sikap, pembohong, menyimpang, tamak
terhadap keindahan dunia dan kuasa. Beliau meninggalkan kehidupan yang
penuh dengan bunga-bunga dunia, untuk menghadap Allah Ta ‘ala.

Beliau tinggal di apartment yang sangat sederhana dan bersyukur dengan
hidupnya, tanpa memaksakan diri. Saya sedih hingga air mataku ingin
keluar membasahi pipi, tapi saya berusaha menahannya kerana khuatir
beliau menyedarinya. Apalah ertinya kita jika dibandingkan dengan
orang-orang yang telah dibebaskan imannya dari penyakit cinta dunia,
dan mengorbankan apa saja untuk memperjuangkan agama! Apartment Syaikh
Umar Tilmisani berada di lorong sempit Komplek Al-Mulaiji
Asy-Sya’biyah AI-Qadimah, wilayah Ath-Thahir Kairo. Tangga menuju ke
kediamannya sudah tua dan usang, dan perabotnya sangat sederhana.
Padahal beliau berasal dari keluarga yang kaya-raya dan berstatus
tinggi. Ini semua mencerminkan kezuhudan, kesederhanaan, dan
ketawadhuannya.

Syaikh Umar Tilmisani dicintai pemuka masyarakat Mesir di semua
lapisan. Orang-orang Qibthi juga mencintai dan menghormatinya. Bahkan
ahli kerajaan pun amat menyeganinya dan mengakui sifat-sifat mulianya.

Seluruh anggota Ikhwanul Muslimin menganggapnya sebagai contoh
teladan, berlumba-lumba untuk menimba ilmunya, dan berebut untuk
melaksanakan seruannya. Ini kerana cinta kepada Allah Ta ‘ala
merupakan landasan interaksi mereka, penerapan syariatNya merupakan
target mereka, dan keredhaanNya tujuan mereka.

Kunjungan Syaikh Umar Tilmisani ke berbagai-bagai negara Islam; baik
Arab maupun non-Arab, dan kaum muslimin di tempat pengasingan, adalah
penglipur lara luka-luka umat, sekaligus memberi bimbingan untuk kaum
muslimin dalam melakukan apa yang seharusnya dilakukan untuk agama,
umat, dan tanah air mereka.

Seluruh kajian, ceramah, dialog, nasihat, bimbingan, dan ucapan Syaikh
Umar Tilmisani memberi motivasi kepada umat, terutama para pemuda,
intelektual, dan golongan ulama, agar memikul tanggungjawab dan
menunaikan peranan dalam mengembalikan kejayaan Islam, sesuai dengan
posisi dan bakat masing-masing. Inilah tugas dai di setiap masa dan
tempat, sebab inilah risalah yang dibawa oleh para rasul yang
diwariskan kepada ulama, aktivis pergerakan, dai yang tulus, dan kaum
mukminin yang ikhlas.

Karya-Karya Syaikh Umar Tilmisani

Ustadz Umar Tilmisani menyumbangkan khazanah pemikiran Islam menerusi
beberapa karya tulisan dalam beberapa tema. Antara karyanya yang
paling terkenal ialah:

1. Syahidul Mihrab ‘Umar Ibnu Al-Khathab.
2. Al-Khuruj Minal Ma’zaqil Islamir Rahin.
3. Al-Islamu wal Hukumatud Diniyah.
4. Al-Islamu wal Hayah.
5. Araa Fid Din Was Siyasah.
6. Al-Mulhimul Mauhub Hasanul Banna; Ustadzul Jil.
7. Haula Risalah (Nahwan Nur).
8. Dzikrayat La Mudzakkirat.
9. Al-Islam wa Nazhratuhus Samiyab Lil Mar’ah.
10. Ba’dhu Ma ‘Allamanil Ikhwanul Muslimun.
11. Qalan Nasu Walam Aqulfi Hukmi ‘Abdin Nasir.
12. Ayyam Ma’as Sadat.
13. Min Fiqhil I’lamil Islami.
14. Min Sifatil ‘Abidin.
15. Ya Hukkamal Muslimin, Ala Takhafunallah?.
16. Fi Riyadhit Tauhid.
17. La Nakhafus Salam, Walakin
.
Ditambah lagi karya tulisan berupa prakata redaksi didalam majalah
Ad-Dakwah Al-Qahiriyah, makalah tentang persoalan Islam yang dimuatkan
dalam berbagai-bagai majalah dan surat khabar, ceramah di seminar;
baik di negara-negara Arab, Islam, maupun Barat, kajian, dan bimbingan
yang disampaikan dalam program-program Ikhwan. Komentar Umum tentang
Syaikh Umar Tilmisani

Dalam bukunya, ‘Umar Tilmisani Al- Mursyid Ats-Tsalis Lit Ikhwan
Al-Muslimun, Ustadz Muhammad Said Abdur Rahim menyatakan, ” Thaghut
(penguasa zalim; Abdun Naser) meninggal dunia, lalu para tahanan yang
meringkuk di dalam penjara selama bertahun-tahun dikeluarkan, Ujian
yang menimpa mengukuhkan jiwa, dan menguatkan tekad mereka. Fizikal
mereka memang menjadi lemah, tetapi ruh mereka semakin rindu kepada
apa yang ada di sisi Allah Ta ‘ala dan menganggap dunia tidak ada
ertinya. Bahkan, ketakutan hilang dari hati mereka. Mereka keluar dari
penjara menjadi manusia yang istiqomah dan kukuh, laksana
gunung-ganang kerana di penjara mereka menghafal AI-Qur’anul Karim dan
menimba ilmu. Dalam penjara, mereka berjaya menundukkan syahwat dan
mengenal watak asli manusia. Benar, penjara menjadi madrasah dan guru
yang memberi lebih banyak kepada mereka, daripada yang diminta dari
mereka.

Di antara orang yang keluar dari penjara ialah Ustadz Umar Tilmisani.
Allah Ta ‘ala menyiapkannya memimpin Jamaah pada fasa itu. Beliau
merupakan pemimpin yang sanggup menakhodai bahtera yang sedang
mengharungi gempuran badai samudra dengan bijaksana, sabar, tenang,
dan lembut disertai keteguhan iman dan semangat waja.

Pada zaman kepimpinan Syaikh Umar Tilmisani, dakwah berkembang pesat
melebihi masa-masa sebelumnya. Para pemuda yang ingin tahu kepada
Islam, hingga semangat keislaman menjadi warna dominan di berbagai
kampus dan persatuan, bahkan di Mesir secara keseluruhannya. Beliau
mampu menakhodai bahtera secara piawai, tangkas, dan profesional. Dan
hasilnya, bahtera dapat melintasi berbagai-bagai perangkap dan
gelombang bahaya, hingga akhirnya tiba di pantai yang aman. Umar
Tilmisani — rahimahullah- mengalami berbagaibagai ujian dan
menghabiskan sekitar dua puluh tahun umurnya di penjara. Beliau tabah
dan sabar menghadapi penyeksaan dari penjaga penjara. Meskipun
mendapat siksaan keras dan perlakuan kasar dari penjaga penjara,
lisannya tidak pernah bosan berzikir kepada Allah Ta ‘ala dan mengajak
saudara-saudaranya bersabar dan istiqomah. Bahkan, lisannya tidak
pernah mengucapkan kata-kata keji kepada penjaga penjara dan
orang-orang yang menzaliminya. Beliau menyerahkan urusan mereka kepada
Allah Ta ‘ala kerana Dialah sebaik-baik pihak yang diserahi. Kembali
ke Rahmatullah Ustadz Umar Tilmisani pulang ke rahmatullah pada hari
Rabu, 13 Ramadhan 1406, bersamaan dengan 22 Mei 1986 di rumah sakit,
kerana menderita sakit, dalam usia hampir 82 tahun.

Syaikh Umar Tilmisani disolatkan di Masjid Jami’ Umar Mukarram, Cairo,
dengan dihadiri pelawat yang jumlahnya mendekati seperempat juta
manusia. Bahkan ada yang mengatakan setengah juta manusia dari
penduduk Mesir dan utusan yang datang dari luar Mesir. Alhamdulillah,
Allah Ta’ala memberikan kesempatan padaku untuk ikut melawat beliau
bersama beberapa Ikhwan dari negara-negara Arab. Inilah biografi
ringkas Ustadz Umar Tilmisani, Mursyidul Am Ketiga Ikhwanul Muslimin,
Semoga Allah Ta ‘ala menerima dan memasukkannya ke dalam golongan
hamba-hamba- Nya yang shalih, serta menyertakan kita bersama mereka di
sisi-Nya.

Sedutan dari buku:
Mereka Yang Telah Pergi – Mereka Yang Telah Pergi, ditulis oleh Al- Mustasyar Abdullah Al-Aqil,
terbitan Al-I’tishom Cahaya Umat


Responses

 1. tanks atas artikel tentang Umar Tilmisani, sorry aku copy ke blog ku maklum buat info. Soalnya kemarin baru dapet materi tentang biografi beliau trus aku jadi pengen tau banyak

 2. assalamu’alaikum
  alhamdulillah finally i found it
  setelah beberapa waktu penasaran dengan sosok ikhwanul muslimin satu ini…
  jazakallah….
  o ya sekalian ijin ngopy njeh
  assalamu’alaikum

 3. Assalamu’alaikum wr.wb
  Alhamdulillah akhirnya dapat jiga artikel mengenai Beliau (Umar Tilmisani).
  Minta izin ngopy ya…
  Sykron.
  Wassalamu’alaikum wr.wb

 4. Assalamu’alaikum ana juga perlu nih ama artikel ini buat tasqif besok,..ana copy ya,..wass

 5. Jazakallah, nih ana ada tugas resume dari murabbi.

 6. seorang mujahid yang penuh ikhlas membela Agama Allah. Allah yarhamuka ya… Syeihk. nahnu jielun ba’dakum.

 7. Assalamu’alaikum Wr.Wb.
  Afwan…tulisannya dicopy. Jazakallah

 8. aslmualaikum. ‘afwan, ana copy artikelnya. ada tugas taujih ni

  • silahkan aja….

 9. assalamualaikumm… ane minta izin mengkopi ya… Jazakallah….

 10. jazakalllah ustadz…ana mau ngopy ya…

 11. tulisan yang sangat “haraky”, sangat “ikhwanul muslimun”, hehehe… salam sukses selalu…

  sedj

 12. Jazkllh ya artikelnya sgt bermanfaat..

 13. salam jom la

  jom join hpa la

 14. Assalamu’alaikum Wr.Wb.
  Afwan…tulisannya dicopy. Jazakallah

 15. ikutan ngopi artikelnya, jazakallah


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

Kategori

%d blogger menyukai ini: